Vuurtoren Texel

Vuurtoren Texel
Vuurtoren Texel

Een beklimming van de vuurtoren hoort bij een bezoek aan Texel. Vanaf de toren heb je, op zo’n 45 meter boven zeeniveau, een prachtig uitzicht over de Waddenzee en Texel. De toren staat op de noordpunt van Texel. Als je van de vuurtoren pal naar het noorden gaat heb je tot aan de Noordpool alleen maar zee.

Je komt binnen in de toren en je ziet daar een mooie collectie vogels, dan op de 1ste etage bevind zich onze leuke souvenirshop en kan men het entreekaartje kopen.

Onderweg naar boven kom je¬†langs verschillende presentaties. Er is informatie over waarom de toren werd gebouwd en hoe deze in de afgelopen¬†150 jaar heeft gewerkt.¬†je ziet oude vuurtorenlampen en een¬†filmpje over de werking van¬†het licht.¬†In de oorlog heeft de vuurtoren een centrale rol gespeeld bij de opstand van de op Texel gelegerde Georgische krijgsgevangenen in 1945. Hierbij is de toren zwaar¬†beschadigd. Rond de oude, kapotte toren werd na de oorlog een¬†nieuwe mantel¬†gebouwd. Op de vierde verdieping kan je tussen de twee muren door¬†lopen en zie je de kogelgaten in de oude torenmuur nog zitten…

Ook zie je N.A.P. meter in de gehele vuurtoren; zo zie je hoe hoog je steeds bent ten opzichte van het gemiddelde zeeniveau. Op de 5de etage¬†kom je langs het beroemde “windhuis” waar nog steeds een vuurtorenwachter zit..! En op de 6de etage kun je buiten op de omloop genieten van het mooie uitzicht en foto’s maken van de omgeving.

Een toegangskaartje kost¬†‚ā¨ 3,75 per persoon, kijk voor de actuele openingstijden bij bezoekersinformatie.